επιστροφή
Ελβετία: 5 προτάσεις για μία αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία

Σοκολάτες, τυριά, ρολόγια, τοπία, σκι ή πολιτική ουδετερότητα; Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περιγράψει κανείς την Ελβετία, λίγοι μπορούν να αποδώσουν την πραγματική ομορφιά της σε βάθος. Πλημμυρισμένη από αλπικές λίμνες, πράσινα τοπία, μικρά χωριά και ακμάζουσες πόλεις που συνδυάζουν το παρελθόν με το παρόν, αυτή η χώρα καταφέρνει να συνδυάσει με ισορροπία τον φυσικό πλούτο και τον λιτό τρόπο ζωής. Προορισμός, που τείνει να εκτιμάται περισσότερο από τους λάτρεις της φύσης και των γραφικών τοπίων, δεν αφήνει ασυγκίνητους και τους ταξιδευτές που αγαπούν τους γρήγορους ρυθμούς μιας πόλης.

Αν η Ελβετία βρίσκεται ήδη καιρό στο bucket list σας ή, αν αντιθέτως, δεν την είχατε ως must προορισμό, ο ταξιδιωτικός μας οδηγός είναι και πάλι εδώ για να σάς προτείνει 5 εμπειρίες που θα σας πείσουν να σχεδιάσετε αυτό το ταξίδι το συντομότερο!

 

  1. Glacier Express – Το πιο “αργό” express τρένο στον κόσμο

Κάνοντας λόγο για γραφικές διαδρομές, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το Glacier Express, το οποίο αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές διαδρομές με τρένο στην Ελβετία, καθώς διασχίζει εντυπωσιακά τοπία, συνδέοντας τα θέρετρα Zermatt και St. Moritz. Έχει κερδίσει τον τίτλο “αργό” express, όχι λόγω της διάρκειας της διαδρομής του, ούτε λόγω της ταχύτητας με την οποία κινείται. Έχει πάρει το όνομά του χάρις στον ήρεμο ρυθμό του ταξιδιού και τα πανοραμικά του παράθυρα, που επιτρέπουν στους επιβάτες να βυθιστούν πλήρως στην εμπειρία. Προτείνουμε, επομένως, για αυτή τη διαδρομή να μην ξεχάσετε να κλείσετε εισιτήρια από νωρίς (οι θέσεις εξαντλούνται πολύ γρήγορα), να εξοπλιστείτε με μία καλή φωτογραφική κάμερα για τις πιο εντυπωσιακές λήψεις και να ντυθείτε με άνετα ρούχα, γιατί το ταξίδι είναι μακρύ.

 

  1. First Cliff Walk – Μαγευτική θέα στο χείλος του γκρεμού

Η επόμενη στάση αφορά τους “κυνηγούς” της αδρεναλίνης. Το First Cliff Walk απευθύνεται σε όσους αψηφούν όποιο φόβο για τα ύψη, αγαπούν την περιπέτεια και αναζητούν μία βαθιά σύνδεση με τη φύση και όσα αυτή προσφέρει. Επιλέγοντας το περιπατητικό μονοπάτι που οδηγεί στο σημείο, θα δείτε μπροστά σας έναν κρεμαστό διάδρομο που εκτείνεται κατά μήκος της απόκρημνης πλευράς του βράχου. Καθώς περπατάτε, θα αιωρείστε πάνω από τον γκρεμό, εξασφαλίζοντας έτσι μία ανεμπόδιστη, 360° θέα στο αλπικό τοπίο που δεσπόζει στο βάθος. Σας ακούγεται ονειρικό; Τότε, σάς προτείνουμε να συνδυάσετε την πρόσβασή σας εκεί με το τελεφερίκ που ξεκινά από το Grindelwald. 

 

  1. Chocolate & Cheese Tour – Εξερευνώντας την ελβετική γαστρονομική κληρονομιά

Κι αν οι παραπάνω προτάσεις δεν κατάφεραν να σάς συγκινήσουν, με την επόμενη πρόταση δε θα μπορέσετε να αντισταθείτε. Στην Ελβετία μπορείτε να ξεδιπλώσετε τον foodie που κρύβεται μέσα σας, καθώς είτε είστε λάτρης της σοκολάτας, είτε του τυριού -είτε και των 2, όπως κι εμείς-, τότε οι επιλογές είναι πολλές και καθεμία από αυτές αμαρτωλά γευστική. Εκτός από το φοντύ τυριών που θεωρούμε δεδομένο ότι θα δοκιμάσετε, προτείνουμε ανεπιφύλακτα και ένα τουρ στο μουσείο σοκολάτας της Lindt, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε αμέτρητους συνδυασμούς, μέχρι και να φτιάξετε τη δική σας μπάρα σοκολάτας.

 

  1. Altstadt – Περίπατος στο παρελθόν της Ζυρίχης

Αν ο δρόμος σάς οδηγήσει στη Ζυρίχη, μία πολή που λανθασμένα θεωρείται από πολλούς ως η πρωτεύουσα της Ελβετίας, αξίζει να κάνετε μία βόλτα στην παλιά της πόλη, την λεγόμενη Altstadt. Η ιστορική αυτή συνοικία συνδυάζει αιώνες ιστορίας με τα πλακόστρωτά της δρομάκια, την μεσαιωνική της αρχιτεκτονική, τις πολυσύχναστες αγορές της και τα πολιτιστικά της μνημεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές must-see στάσεις που πρέπει να κάνετε στη βόλτα σας: η εκκλησία του Άγιου Πέτρου με το μεγαλύτερο ρολόι εκκλησίας στην Ευρώπη, η γραφική πλατεία Lindenhof και η αγορά της παλιάς πόλης για σουβενίρ και τοπικά εδέσματα. Αν, μάλιστα, τα ταξίδια σας δεν τελειώνουν χωρίς μία επίσκεψη σε κάποιο μουσείο, τότε το Εθνικό Μουσείο της Ελβετίας είναι η ιδανική επιλογή σε αυτή την πλευρά της πόλης.

 

  1. Όρος Matterhorn – Το επιβλητικό “βουνό των βουνών”

Το Matterhorn δεν είναι απλώς ένα βουνό- είναι ένα παγωμένο σύμβολο φυσικού θαύματος και μια απόδειξη της γοητείας των ελβετικών Άλπεων. Ένα βουνό που συχνά αναφέρεται ως “βουνό των βουνών”, σάς προσκαλεί για μία περιπέτεια σκι στις κοντινές σε αυτό πίστες, ή αν επιλέξετε να το θαυμάσετε περπατώντας, τότε η περιπατητική διαδρομή Hörnli είναι αυτό που ψάχνετε. Μία επίσκεψη στο θέρετρο Zermatt, ένα γραφικό και χιονισμένο -τον περισσότερο καιρό- χωριό στους πρόποδες του μυτερού αυτού όρους, είναι απαραίτητη. Τέλος, μην ξεχάσετε να εξοπλιστείτε με πεζοπορικά παπούτσια και ζεστά ισοθερμικά γιατί στο Matterhorn όταν λέμε ότι κάνει κρύο, το εννοούμε.

 

Υπάρχουν αμέτρητες, ακόμα, προτάσεις για την πολυδιάσταση αυτή χώρα. Κάθε προορισμός, όσο διαφορετικός κι αν είναι, όταν πλάθεται για τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ταξιδευτή, μπορεί να αποτελέσει επίγειο παράδεισο και να σάς επιτρέψει να δημιουργήσετε εμπειρίες ζωής. Τελευταία συμβουλή, να μην παραλείψετε να μετατρέψετε τα ευρώ σας σε ελβετικά φράγκα, μπαίνοντας με ένα κλικ στο online tool της ONExchange. Όπως πάντα, η ομάδα μας αναμένει τα ανάλογα posts και tags από το ταξίδι σας στην Ελβετία και στο Instagram μας.

Μοιραστείτε το: