επιστροφή
Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη: 4 must-see αξιοθέατα

Η Κωνσταντινούπολη, μία ιστορική πόλη και κέντρο συνάντησης πολιτισμών και διαφορετικών κουλτουρών ανά τους αιώνες, έχει καταφέρει ανά τα χρόνια να αναδειχθεί σε αγαπημένο προορισμό για κάθε λάτρη των ταξιδιών. Τοποθετημένη μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αυτό το ψηφιδωτό χρωμάτων, γεύσεων και αρωμάτων καλεί τους επισκέπτες να την εξερευνήσουν και να μαγευτούν από τα επιβλητικά της αξιοθέατα και τις πολύβουες γειτονιές της. 

Αν όλα αυτά σας ακούγονται δελεαστικά, αλλά το φορτωμένο πρόγραμμά σας δεν σάς επιτρέπει πολυήμερες διακοπές, σάς έχουμε καλά νέα, καθώς η Κωνσταντινούπολη προσφέρεται και για μία σύντομη απόδραση, ιδανική και για οικογένειες. Ο οδηγός του ONExchange είναι για μία ακόμη φορά εδώ, για να προτείνει 4 must-see αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε, αν βρίσκεστε στην Τουρκία για μερικές ημέρες:

 

  1. Αγία Σοφία (Ayasofya)

Η Αγία Σοφία, ή όπως συνηθίζεται να λέγεται η “Αγιά Σοφιά”, είναι ένα μεγαλοπρεπές αξιοθέατο με βαθιά πολιτισμική σημασία, το οποίο δεν έχει ονομαστεί αδίκως ως ένα “αριστούργημα της αρχιτεκτονικής”. Έχοντας αλλάξει την ταυτότητά της αρκετές φορές ανά τα χρόνια, άλλοτε ως ορθόδοξη εκκλησία, άλλες φορές ως τζαμί και άλλοτε ως μουσείο, δεν είναι περίεργο που ταξιδευτές από όλον τον κόσμο συρρέουν καθημερινά για να ανακαλύψουν τα μυστικά της. Αν εσείς δεν έχετε την ίδια διάθεση για εξερεύνηση, τότε επιλέξτε ένα από τα τουρ που προσφέρονται από τους ντόπιους επαγγελματίες ξεναγούς. Φυσικά, οι αμέτρητες φωτογραφίες -αν και δύσκολο να αποτυπώσουν την ομορφιά της- είναι μία δραστηριότητα που τη θεωρούμε αυτονόητη και αναγκαία.

 

  1. Μπλε Τζαμί (Sultanahmet Camii)  

Κάνοντας λόγο για φωτογραφίες, εύκολα περνάμε στο επόμενο must-see σημείο της Κωνσταντινούπολης. Δεν είμαστε βέβαιοι, αν πρόκειται για το πιο πολυφωτογραφισμένο αξιοθέατο, είμαστε, όμως, σίγουροι πως πρόκειται για το μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο της πόλης. Ακριβώς δίπλα από την Αγιά Σοφιά, το Μπλε Τζαμί κλέβει την παράσταση με τους έξι μιναρέδες, τον πανήψυλο κεντρικό τρούλο και τα βιτρώ του. Την ανάσα, ακόμα, κόβει και στο εσωτερικό του, καθώς είναι διακοσμημένο με 25.000 μπλε κεραμικά πλακάκια Iznik, γεγονός που κάνει την επίσκεψη να αξίζει και με το παραπάνω. Στο πίσω μέρος του μυαλού σας κρατήστε ότι στις γυναίκες επιτρέπεται να εισέρχονται μόνο με τη χρήση μαντίλας, γι’ αυτό, μην ξεχάσετε να εξολπιστείτε καταλλήλως. Σε διαφορετική περίπτωση, το επόμενο αξιοθέατο οφείλει να έρθει πρώτο στη βόλτα σας.

 

  1. Μεγάλο Παζάρι (Kapalı Çarşı)

Με 11 πύλες εισόδου και έκταση που απλώνεται σε πάνω από 60 δρόμους, δεν μας προξενεί εντύπωση γιατί η τρίτη εμπειρία στη λίστα μας έχει πάρει αυτό το όνομα. Το Μεγάλο Παζάρι θα σας προσφέρει μία αξέχαστη εμπειρία αγορών, καθώς, εδώ, μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως μπαχαρικά, υφάσματα, κοσμήματα, κεραμικά και παραδοσιακές τουρκικές χειροτεχνίες. Ακόμα, όμως, κι αν δεν αποφασίσετε να κάνετε κάποια αγορά, ή να εξασκηθείτε στην τέχνη του παζαριού, ως είθισται, σάς προτείνουμε να χαθείτε συνειδητά μέσα στα σοκάκια με τα πάνω από 4.000 (!) μικρά μαγαζάκια και να βυθιστείτε στη μαγεία των αμέτρητων τοπικών απολαύσεων.

 

  1. Πύργος του Γαλατά (Galata Kulesi) 

Και επειδή τα μεγαλειώδη μνημεία και αξιοθέατα στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι ποτέ αρκετά, σάς κρατήσαμε το πιο ενδιαφέρον για το τέλος. Με ύψος 62 μέτρα, ο Πύργος του Γαλατά αποτελούσε παρατηρητήριο εντός των -κάποτε υπαρκτών- τειχών της πόλης, ενώ πλέον έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο και μουσείο. Προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη και αποτελεί το ιδανικό κλείσιμο για το ταξίδι σας, καθώς αν τον επισκεφθείτε κατά τη δύση του ηλίου, θα απολαύσετε τις χρυσοκόκκινες ακτίνες και τη μαγευτική θέα μέχρι το πρώτο σούρουπο. Την ίδια ιδέα, βέβαια, ενδέχεται να έχουν και οι υπόλοιποι ταξιδιώτες, οπότε εκτός από τη φωτογραφική σας, σάς προτείνουμε να οπλιστείτε και με υπομονή.

 

Με αυτές τις προτάσεις είδαμε πώς η πόλη καταφέρνει να συνδυάζει αρμονικά το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον. Τα παλάτια, τα τζαμιά και κάθε λογής αρχιτεκτονικό θαύμα που θα συναντήσετε εκεί συνθέτουν ένα πολιτιστικό μωσαϊκό που μαγεύει τους επισκέπτες. Ωστόσο, αυτό που κάνει πραγματικά ξεχωριστή αυτή την πόλη είναι η γοητεία της, η οποία δε βρίσκεται μονάχα στα αξιοθέατά της, αλλά και στην καθημερινή ζωή, τη ζεστασιά των ανθρώπων και των συνηθειών τους. Γι’ αυτό, φροντίστε να απορροφήσετε κάθε στιγμή και σάς υποσχόμαστε ότι θα γυρίσετε ανανεωμένοι. 

Μην ξεχνάτε να ακολουθείτε τη σελίδα μας στο Instagram, για περισσότερες ιδέες για τους αγαπημένους σας ταξιδιωτικούς προορισμούς και για τα νεότερα συναλλαγματικά tips!

Μοιραστείτε το: